Hyldesaft, hyldelikør og eddike af hyldeblomster – Natur på Tur
Hyldeblomstsaft er en sommerklassiker i rigtig mange hjem. Et rigtig godt tip, når saften har trukket færdig, er at si blomsterne fra og bruge dem igen, hvilket giver den lækreste hyldelikør og hyldeeddike.
Hyldeblomstsaft:
30 hyldeblomstskærme
3 spsk citronsyre
1,5 l vand
600 g rørsukker
4 øko citroner
Køb også vodka og eddike, så du er klar til step to i produktionen 🙂
1. Klip stænglerne af blomsterskærmene og ryst dem fri for smådyr. Skyld dem ikke, da blomsterstøvet så bliver skyllet af.
2. Bland sukker, citronsyre og vand i en gryde og giv blandingen et opkog. Sukker og citronsyre skal være helt opløst i vandet.
3. Riv skallen af citronerne – kun del gule del af skallen. Skær den hvide del af citronskallen fra citronerne, da den indeholder en del bitterstoffer. Herefter skærer du citronerne i skiver.
4. Hæld den varme sukkerblanding over blomsterne, den revne citronskal og citronskiverne.
5. Saften skal trække 4-5 dage på køl. Når saften har trukket, tager du blomster og citronskiver fra – gem endelig de brugte blomster og citronskiver til likør eller eddike!
6. Si saften i et saftklæde og hæld den på rene, skoldede flasker. Saften opbevares på køl, eller frys den for at forlænge holdbarheden.
Hyldelikør:
Læg blomsterne fra saftproduktionen i en beholder med den saft, der følger med blomsterne. Dæk blandingen med vodka og tilsæt et par skefulde sukker og en frisk citron i skiver. Lad blandingen trække 3-4 dage og smag på den. Hvis den er for sprittet, tilsætter du mere sukker og lader den trække en dag eller to mere. Jeg elsker min hyldevodka sød og tyktflydende, men det er jo smag og behag. Smag dig frem, indtil den sidder lige i skabet. Herefter tages blomster og citron fra, og likøren sies gennem et saftklæde og hældes på rene, skoldede flasker. Serveres ren eller fortyndes med fx danskvand og en isklump eller to. Mums!
Hyldeeddike:
Læg blomsterne fra saftproduktionen i en beholder med den saft, der følger med blomsterne. Dæk blandingen med eddike og tilsæt lidt frisk sukker og et par friske citronskiver – juster selv mængden afhængig af den mængde eddike, du producerer. Lad eddiken trække 3-4 dage på køl og hæld herefter på en ren, skoldet flaske. Eddiken smager dejligt i dressing på sommerens salater.